Έντομο παράγει με το πέος του καντάδες των 99,2 decibel

p 6322 wordpress

Όποιος παίζει με το πέος του κουφαίνεται, έλεγαν παλιά στα άτακτα παιδιά. Φαίνεται όμως ότι κάποιος δεν άκουσε τη συμβουλή: ένα έντομο που ζει στα ρυάκια της Ευρώπης παράγει με το πέος του καντάδες των 99,2 decibel, πιο δυνατές κι από ανοιχτή συναυλία. Σύμφωνα μάλιστα με τους βιολόγους που το ηχογράφησαν, είναι το πιο φωνακλάδικο ζώο του κόσμου αναλογικά με το μέγεθός του.

Το κάλεσμα του φωνακλά

«Μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Στην αρχή νομίζαμε ότι ο θόρυβος προερχόταν από κάποιο μεγαλύτερο υδρόβιο είδος» σχολιάζει ο Δρ Τζέιμς Ουίντμιλ του Πανεπιστημίου Στράτσκλαϊντ της Γλασκόβης.

Η ομάδα του χρειάστηκε μάλιστα να ελέγξει τον εξοπλισμό ηχογράφησης για να βεβαιωθεί ότι δεν είχε γίνει λάθος.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το Micronecta scholtzi, ένα ημίπτερο έντομο με μήκος μόλις 2 χιλιοστά, παράγει τον εκκωφαντικό θόρυβο τρίβοντας το πέος του πάνω σε μια αύλακα που υπάρχει στην κοιλιά του.

Η μέση ένταση της καντάδας φτάνει τα 78,9 decibel, ένταση που αντιστοιχεί σε διερχόμενο τρένο, γράφουν οι βιολόγοι στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

«Αν κανείς συγκρίνει την ένταση του ήχου με το μέγεθος του σώματός του, το M.scholtzi είναι το ζώο που παράγει τους ισχυρότερους ήχους στη Γη» εκτιμά ο Δρ Ουίντμιλ, ο οποίος πραγματοποίησε το πείραμα σε συνεργασία με Γάλλους συναδέλφους του.

Αυτό σημαίνει ότι αν το ζωύφιο ήταν πιο μεγαλόσωμο θα ξεπερνούσε με άνεση τους ήχους των 117 dB που παράγουν οι ελέφαντες, ακόμα και τα

188 dB που φτάνουν οι γαλάζιες φάλαινες.

Τα ερωτικά καλέσματα του Micronecta scholtzi χάνουν το 99% της έντασής τους όταν περνούν από το νερό στον αέρα, παρόλα αυτά γίνονται εύκολα αντιληπτά από τους ανθρώπους που περπατούν δίπλα στα ρυάκια.

Αν σου άρεσε, θα σου αρέσουν και τα παρακάτω