Πέντε μύθοι για την πορνεία
Η Craigslist, η πιο δημοφιλής on-line εφημερίδα μικρών αγγελιών στο διαδίκτυο, σταμάτησε τη δημοσίευση των αγγελιών που ονόμαζε «αγγελίες για ενηλίκους» ως αποτέλεσμα σειράς επικρίσεων που δέχτηκε από διάφορα όργανα επιβολής του νόμου απ’ όλη τη χώρα (Η.Π.Α.) που κατηγορούσαν το site για διευκόλυνση της πορνείας σε μαζική κλίμακα.
Φυσικά η αγοραπωλησία του σεξ είναι μια πολύ παλιά υπόθεση. Όπως όμως αποδεικνύει η υπόθεση Craigslist, μεταβάλλεται πολύ γρήγορα κι έτσι πολλές αντιλήψεις για το εμπόριο του σεξ είναι πολύ ξεπερασμένες…
1. Η πορνεία είναι δουλειά των περιθωριακών και κακόφημων δρόμων
Ήταν κάποτε. Στα τέλη του 1800, όταν οι Βόρειες πόλεις της Αμερικής παρουσίαζαν ραγδαία άνοδο, το εμπόριο του σεξ έγινε συνώνυμο με την υποβαθμισμένη πλευρά της πόλης. Οι άνδρες που ήθελαν να βρουν πόρνες έψαχναν σε βρωμερά σοκάκια πίσω απ’ τα μπαρ, σε σκοτεινά πάρκα και σε στοές βιομηχανικών περιοχών. Σήμερα, σε λίγες μόνο μεγάλες πόλεις, όπως στο Λος Άντζελες και το Μαϊάμι, υπάρχουν ακόμα περιοχές-«πιάτσες» με πόρνες και οίκους ανοχής. Η πλατεία Times Square στη Νέα Υόρκη έχει «καθαρίσει» , η περιοχή South Loop του Σικάγο έχει προ πολλού ανακαινισθεί, και ακόμα και η κακόφημη γειτονιά Tenderloin του Σαν Φρανσίσκο δεν είναι αυτή που ήταν.
Οι πιάτσες αυτές και οι περιο χές με τα κόκκινα φανάρια ατόνησαν εν μέρει διότι το διαδίκτυο έγινε το ιδανικό μέρος για να βρει κάποιος μια πόρνη. Ακόμα και οι πιο «φτηνές» εκδοδόμενες τώρα διαφημίζονται στη Craigslist (ή το έκαναν μέχρι πρόσφατα), και σε dating sites και online chat forums. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ελαχιστοποιηθεί ο ρόλος του προαγωγού. Επιπλέον, το διαδίκτυο συνέβαλε στο να μεταφέρει το εμπόριο του σεξ σε κλειστούς χώρους, με τους πελάτες και τις πόρνες να συναντιούνται όλο και περισσότερο σε μπαρ, ξενοδοχεία, στα ίδια τους τα σπίτια και σε διαμερίσματα που μισθώνονται από ομάδες εκδιδόμενων γυναικών. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάποιος πελάτης δε μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει σ’ ένα πάρκο, αλλά θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να ψάξει λίγο περισσότερο.
Αν και είναι δύσκολο να παρουσιαστούν ακριβή στοιχεία, η μετάβαση αυτή απ’ τους δρόμους στο διαδίκτυο φαίνεται να έγινε πολύ γρήγορα. Σε μια έρευνά μου σχετική με τις πόρνες της Νέας Υόρκης, οι γυναίκες που το 1999 εργάζονταν κυρίως στους δρόμους είπαν ότι απ’ το 2004 η ζήτηση σεξ στους δρόμους έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.
2. Οι άντρες πηγαίνουν στις πόρνες μόνο για σεξ
Συχνά τις πληρώνουν και για να μιλήσουν. Έχω ήδη μελετήσει πόρνες πολυτελείας (και εννοώ αυτές που κερδίζουν περισσότερα από 200€ ανά «ραντεβού») στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Παρίσι για περισσότερο από μια δεκαετία, και μια από τις πιο εντυπωσιακές διαπιστώσεις μου είναι ότι πολλοί άνδρες πληρώνουν τις γυναίκες για να μην κάνουν σεξ. Δηλαδή πληρώνουν για σεξ, αλλά στη συνέχεια καταλήγουν να συζητούν ή να τρώνε, και ποτέ δεν έρχονται σε σωματική επαφή. Περίπου το 40% των συναλλαγών που κάνουν οι πόρνες πολυτελείας καταλήγουν να είναι χωρίς σεξ. Αλλά ακόμα και στις πόρνες που αμείβονται με λιγότερα χρήματα περίπου το 20% των συναλλαγών δεν καταλήγει σε σεξ.
Η παρατήρηση μιας πόρνης από’τη Νέα Υόρκη είναι χαρακτηριστική: «Στους άντρες αρέσει να τους ακούς… το έμαθα εδώ και πολύ καιρό. Σε πληρώνουν για τους ακούς – και να τους λες πόσο σπουδαίοι είναι». Πράγματι οι πόρνες πολυτελείας που έχω μελετήσει συνήθως θεωρούν τους εαυτούς τους ότι ενεργούν σαν θεραπεύτριες ή σύμβουλοι γάμου. Λένε ότι δουλειά τους είναι να ικανοποιούν την ανάγκη των αντρών για φιλία χωρίς κριτική και κατά καιρούς να τους βοηθούν να αποκαταστήσουν την κλονισμένη τους σχέση.
3. Οι περισσότερες πόρνες είναι εθισμένες στα ναρκωτικά ή είχαν κακοποιηθεί όταν ήταν παιδιά
Αυτό ίσως κάποτε συνέβαινε όπως βεβαιώνουν έρευνες που έγιναν πριν από πολύ καιρό. Όμως ο πληθυσμός των γυναικών που επιλέγουν το σεξ ως εργασία έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία. Πόρνες πολυτελείας – όπως αυτή που έβλεπε ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Eliot Spitzer για παράδειγμα – αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι στο παρελθόν. Και όπως έχει αποδείξει η μελέτη της Elizabeth Bernstein του κολλεγίου Barnard, οι πόρνες σήμερα κάνουν μια συνειδητή επιλογή να μπουν σ’ αυτή τη δουλειά – όχι ως αντίδραση στα βάσανά τους, αλλά για να κερδίσουν κάποια χρήματα γρήγορα. Η έρευνα της Bernstein προτείνει η πορνεία να θεωρείται σ’ αυτές τις γυναίκες ως μια εργασία μερικής απασχόλησης η οποία παρέχει αυτονομία και ευελιξία.
Αυτές οι γυναίκες έχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία με τον συνεχώς μειούμενο αριθμό γυναικών που εξακολουθούν να δουλεύουν στους δρόμους. Σε μια μελέτη του 2001 για τις αγγλίδες πόρνες, η Stephanie Church του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης διαπίστωσε ότι εκείνες που εργάζονται στο δρόμο «ήταν νεότερες, ξεκίνησαν την πορνεία σε μικρότερη ηλικία, αναφέρθηκαν γι’ αυτές περισσότερα κρούσματα παράνομης χρήσης ναρκωτικών, και αντιμετώπισαν σημαντικά περισσότερη βία απ’ τους πελάτες τους από εκείνες που εργάζονται σε κλειστούς χώρους».
4. Οι πόρνες και η αστυνομία είναι εχθροί
Όταν πρόκειται για εμπόριο του σεξ, τις τελευταίες δεκαετίες οι αστυνομικοί λειτουργούν ως οιονεί κοινωνικοί λειτουργοί. Το πρόσφατο βιβλίο του Peter Moskos «Μυστικοί αστυνομικοί: Η χρονιά που δούλευα στην Αστυνομία της Ανατολική Περιοχής της Βαλτιμόρης» (“Cop in the Hood: My Year Policing Baltimore’s Eastern District”), περιγράφει πώς η αστυνομία παίζει το ρόλο του συμβούλου σε πόρνες, σε εμπόρους ναρκωτικών και ένα πλήθος άλλων παράνομων μικροαπατεώνων. Στη δική μου τη δουλειά, έχω διαπιστώσει ότι οι πόρνες αντιμετωπίζονται από τους αστυνομικούς με πολύ κατανόηση και διάθεση βοήθειας. Κατά κανόνα τους δίνουν τηλεφωνικούς αριθμούς για προστατευτικά ιδρύματα, συσσίτια και αίθουσες επειγόντων περιστατικών, και δείχνουν μεγάλη συμπάθεια για τις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί. Αντί να συλλάβουν μια πόρνη που έχει κακοποιηθεί, οι αστυνομικοί συνήθως την αφήνουν ελεύθερη με μια σύσταση και στρέφουν την προσοχή τους στην εύρεση του πελάτη που την κακοποίησε.
Οι αστυνομικοί λένε ότι δυστυχώς η βοήθεια σ’ αυτές τις γυναίκες γίνεται όλο και πιο δύσκολη – όσο μετακινούνται σε εσωτερικούς χώρους είναι πιο δύσκολο να τους εντοπίσουν. Πολλοί δήμαρχοι μεγάλων πόλεων έχουν φυσικά «αγκαλιάσει» αυτή την εξέλιξη της πορνείας εφόσον οι σχετιζόμενες με την πορνεία συλλήψεις έχουν μειωθεί επειδή οι αστυνομικοί δε βρίσκουν κανέναν να συλλάβουν. Αλλά για τους αστυνομικούς η κατάσταση είναι διαφορετική και η καθημερινή τους δουλειά πιο δύσκολη.
Αστυνομικοί στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη που κάποτε ήταν υπερήφανοι γιατί βοηθούσαν γυναίκες να βγουν από την πορνεία εκφράζουν την απογοήτευσή τους. Όπως λένε, επιθετικοί πελάτες μπορούν πιο εύκολα να ληστέψουν ή να πληγώσουν μια πόρνη σ’ ένα κτήριο απ’ ό, τι στο δρόμο.
5. Χωρίς τις «αγγελίες ενηλίκων» της Craigslist το «εμπόριο του σεξ» θα επηρεαστεί σημαντικά
Αν και η Craigslist πρόσφερε στους πελάτες ένα σημαντικό μέσο για να έρχονται σε επαφή με πόρνες, η σημασία της έχει πιθανώς μεγαλοποιηθεί.
Ακόμη και πριν κλείσουν, οι «αγγελίες ενηλίκων» της Craigslist είχαν αρχίσει να είναι λιγότερο δημοφιλείς σε πολλούς χρήστες. Έφηβοι φαρσέρ βάζανε αγγελίες για πλάκα. Αλλά και οι πόρνες επειδή γνώριζαν ότι αστυνομικοί ξόδευαν πολύ χρόνο ψάχνοντας τις αγγελίες ήταν όλο και πιο διστακτικές στο να ανταποκρίνονται σε κλήσεις για συνεύρεση. Διαπίστωσα ότι το 80% των ανδρών που επικοινώνησαν με γυναίκες μέσω της Craigslist στη Νέα Υόρκη δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τις επαφές τους με μια συνάντηση.
Πώς θα εξελιχθεί το εμπόριο του σεξ από εδώ και μπρος κανείς δεν το ξέρει, αλλά το διαδίκτυο είναι τεράστιο και ήδη βλέπουμε όλο και περισσότερες εκδιδόμενες να χρησιμοποιούν το Twitter και το Facebook για να διαφημίσουν τις υπηρεσίες τους. Προφανώς, η επιθυμία τους να προβληθούν είναι μερικές φορές μεγαλύτερη από την επιθυμία τους να μην αποκαλυφθούν».
Πηγή: washingtonpost.com
- Need2know
Leave a Comment