p 3247 wordpress

«Ολες με φούστες» είναι το σύνθημα της οργάνωσης προστασίας δικαιωμάτων των γυναικών

Με το σύνθημα «Ολες με φούστες» η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών «Ούτε πόρνες ούτε υποταγμένες» (NPNS) διοργανώνει στη Γαλλία εκστρατεία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με τη Σιχέμ Χαμπσί, την πρόεδρο της οργάνωσης, το απόγευμα της Τετάρτης σχεδόν 97.000 γυναίκες δήλωσαν ότι θέλουν να φορέσουν φούστα, συμβολικά, σε μια ένδειξη αντίστασης κατά της βίας σε βάρος τους.

«Το να φορέσει μια γυναίκα φούστα είναι ένδειξη μαχητικότητας, στην καθημερινότητα, στο χώρο εργασίας, στο δρόμο, στο σπίτι της, καθώς σήμερα όλα τα είδη αυτά είναι γυναικεία είδη που τείνουν να εξαφανιστούν», τόνισε.

«Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σχεδόν 500.000 πρόσωπα στο Facebook και υπάρχουν 200 άτομα ανά λεπτό που προσχωρούν» στην πρωτοβουλία αυτή, είπε. «Η φούστα είναι ένα σύμβολο αντίστασης», τόνισε.

Η οργάνωση που προασπίζεται κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών στα δύσκολα παρισινά προάστια, επιδιώκει να τονίσει το μήνυμα «με φούστες και όχι δέσμιες», με αφορμή την ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών.

Σε ορισμένα γαλλικά προάστια έχει γίνει δύσκολο να φορέσουν φούστα οι νέες γυναίκες, οι οποίες υφίστανται βία και πιέσεις από τους άνδρες, με αποτέλεσμα αυτό το είδος ένδυσης να γίνεται σύμβολο αντίστασης κατά του περιορισμού των δικαιωμάτων των γυναικών, σύμφωνα με την οργάνωση.

H NPNS οργανώνει υπό την αιγίδα της ηθοποιού Ιζαμπέλ Ατζανί δημοπρασία με φούστες διάσημων Γαλλίδων από τον κινηματογράφο (Καρόλ Μπουκέ, Φανί Αρντάν, Σοφί Μαρσό…), την τηλεόραση, τη λογοτεχνία (Ελιζαμπέτ Μπαντιντέρ, Αμελί Νοτόμπ), τη μουσική (Ζαζί, Σαρλότ Γκενσμπούρ).

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν για την ενοικίαση διαμερισμάτων-κέντρων φιλοξενίας όπου θα διαμένουν γυναίκες θύματα συζυγικής βίας όσο καιρό περιμένουν να βρουν στέγη.

Η Σιχέμ Χαμπσί υπενθύμισε τα τελευταία στοιχεία του εθνικού Παρατηρητηρίου Παραβατικότητας και Ποινικής Αντιμετώπισης, σύμφωνα με τα οποία 654.000 γυναίκες δήλωσαν ότι υπέστησαν φυσική ή σεξουαλική βία το 2009 στη Γαλλία, μια αύξηση 15% σε δύο χρόνια.

«Το μήνυμα διαδίδεται: η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν έχει θέση σε μία κοινωνία. Η ατιμωρησία για τους δράστες δεν είναι πλέον ανεκτή. Σε αυτή την Διεθνή Ημέρα, καλώ όλους – τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών.

Στις επιχειρήσεις, τους απλούς πολίτες – να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», τονίζει σε μήνυμά του, για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.

Έθνος


Σε τι φάση είσαι?

Αποτελέσματα

Loading ... Loading …


Speak your mind

Leave a Reply







You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>