Θηλυκές πεταλούδες προσφέρουν σεξ για να τραφούν

p 4016 wordpress

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ που διαπίστωσαν ότι οι κλιματικές συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται μια θηλυκή πεταλούδα μεταβάλλει την ερωτική της συμπεριφορά. Οι ερευνητές μελέτησαν τις πεταλούδες του είδους Βicyclus anynana που είναι από τα πιο εντυπωσιακά σε εμφάνιση είδη με χαρακτηριστικά σχέδια στα φτερά.

Όπως διαπίστωσαν, οι θηλυκές νύμφες του είδους που αναπτύσσονται σε περιβάλλον ξηρό και ψυχρό όταν στη συνέχεια γίνουν πεταλούδες αναπτύσσουν ιδιαίτερα επιθετική ερωτική συμπεριφορά. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυτές οι θηλυκές πεταλούδες όχι απλά είναι εκείνες που φλερτάρουν τις αρσενικές αλλά δεν διστάζουν να αναλάβουν τον ρόλο του «κυνηγού» για να ζευγαρώσουν.

Είναι γνωστό ότι στο σπέρμα των αρσενικών του συγκεκριμένου είδους εκτός από τα συστατικά αναπαραγωγής υπάρχουν και θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό των θηλυκών. Οι ερευνητές εκτιμούν πως όταν το κλίμα είναι ψυχρό και ξηρό οι πηγές διατροφής των πεταλούδων μειώνονται και έτσι οι θηλυκές για να μπορέσουν να αποκτήσουν τις απαραίτητες για εκείνες ποσότητες θρεπτικών ουσιών «θυσιάζονται» ερωτικά προσφέροντας σεξ σε όσο περισσότερες αρσενικές πεταλούδες του είδους μπορούν.

Πηγή: Real.gr