Η λογοκρισία είναι ανήθικη πράξη και έχει σαν αποτέλεσμα να παραμορφώνει την αλήθεια.

p 6416 wordpress

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εδώ και χρόνια προάγει την ελευθερία του τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικά, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ελεύθερης έκφρασης δεν είναι άλλος από τη λογοκρισία.

Με αυτό κατά νου, Ogilvy & Mather σχεδίασε για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα μια καμπάνια με σλόγκαν “Η λογοκρισία λέει τη λάθος ιστορία”. Πρόκειται για μια δουλειά που σκοπό της έχει να σοκάρει, χρησιμοποιώντας τα πρόσωπα κορυφαίων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής σε στιγμές… εξαιρετικά προσωπικές.

Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Χρησιμοποιείται μια φωτογραφία που σε άλλη περίπτωση δε θα είχε τίποτα το μεμπτό, και προσθέτεται η γνωστή παραμόρφωση των pixel που αποτελεί τόσο εργαλείο, όσο και σύμβολο της λογοκρισίας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η αθώα φωτογραφία, μετά τη λογοκρισία της γίνεται αισχρή: Ο Vladimir Putin που είχε πάρει έναν υπνάκο με σταυρωμένα χέρια, μοιάζει να… παίζει με τον εαυτό του. Ο Obama που αγκάλιαζε με συγκατάβαση τη Hilary Clinton, μοιάζει να… βάζει χέρι στο στήθος της. Ο David Cameron που έδινε το λόγο σε ένα δημοσιογράφο, μοιάζει να κάνει τη γνωστή αγγλοσαξονική χειρονομία…

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η λογοκρισία είναι από μόνη της ανήθικη πράξη και έχει σαν αποτέλεσμα να παραμορφώνει την αλήθεια.

Αν σου άρεσε, θα σου αρέσουν και τα παρακάτω